HISTÒRIA

La Rateta ja no escombra l’escaleta és l’amiga que et fa somriure mentre et diu veritats a la cara; la tieta guay que t’explica allò que els teus pares t’amagaven; la mare que reconeix que no és perfecta; la parella que et demana el divorci amb una cançó. La Rateta és la veu de moltes dones del segle XXI.

El projecte, conegut inicialment com La Rateta que escombrava l’escaleta neix el 2008 de la ma de la Núria Clotet, cantautora amb dots naturals de clown. Amb la seva veu, la seva guitarra, sinceritat i lletres senzilles, plenes d’ironia, profunditat i mala llet, la Rateta va enamorar la resta de la formació.

Com li faltava una mica de caliu sobre l’escenari va decidir incorporar més gent: un guitarra, un baix i, per acabar de donar un toc kitsch i cabaretesc, dues ballarines-coristes.
La Rateta muta i es transforma en un espectacle que estimula tots els sentits.

Aquest mateix any (2008) es publica la primera maqueta que porta el nom de “La Rateta que escombrava l’escaleta”

L’any 2010 queden finalistes en el 1r concurs de cantautors de Matarò i en el 14è d’Horta i Guinardó. També queden finalistes al Concurs Sona 9 i Lligamosques on tenen l’oportunitat de ser teloners d’en Quimi Portet a les Festes de Tura (Olot).

Després d’un llarg descans per maternitat (2011-2014) la Rateta al complet (Núria Clotet, Daniel Bolsa, Èrika Llopis, Xavier Guillaumet i Anna Tarruella) torna torna a juntar-se al 2014 i comença a preparar el disc Carinyu, t’he d’explicar una cosa, editat pel segell Dona Cançó, que finalment veu la llum el febrer del 2016.

L’espectacle “Carinyu, t’he d’explicar una cosa”, realitzat en més d’una trentena d’ocasions, trepitja espais tan diversos com les Festes de Gràcia (2015 i 2016), el Voilà-Cafè Teatre (Manresa), el Harlem Jazz Club (Barcelona) i Can60 (Granollers).

A l’agost del 2017, i després de fer una bona pila de concerts presentant el seu nou treball, la Rateta fa un pas molt important i decideix iniciar una nova etapa com a “La Rateta ja no escombra l’escaleta”

La Rateta publica el seu disc Problemes Europeus a l’Abril del 2018.

A principis del 2019, i per motius personals, el Xavier Guillaumet i l’Èrika Llopis decideixen finalitzar la seva etapa a La Rateta, quedant així un nou format de trio.

A la primavera del 2020 la Núria, el Dani i l’Anna presenten el seu nou espectacle “Estem bé”, però degut a la pandèmia de Covid-19 la majoria de concerts programats es suspenen.

@daniahph
Tancar Menú